Nya chockbilder ställer Jordbruksministern till svars

För en månad sedan avslöjade Djurrättsalliansen hur minkarnas verklighet ser ut på svenska minkfarmer. Idag gör vi det igen – med nytagna bilder. Allmänhetens reaktioner i augusti tvingade jordbruksminister Eskil Erlandsson och Jordbruksverket att snabbt agera. Men inte för att göra livet bättre för minkarna - utan för att lägga locket på, dölja missförhållanden och rentvå sig själva för sin dåliga kontroll.

Kort efter vårt avslöjande i augusti lanserade Jordbruksverket sin verklighetsbeskrivning: minkarna mår generellt sett bra. Den förvånade oss. I september har vi därför återigen begett oss ut och filmat på fem svenska minkfarmer. Fynden var desamma: döda och plågade djur med avbitna svansar, saknade ben, stereotypier, sår och frustration. Att Jordbruksverket kallar Sveriges minkar för ”välmående” säger mer om myndighetens syn på djur än om verkligheten.

Vår nya dokumentation visar exakt samma verklighet som vid tidigare besök.  Konstruktionen av minkfarmerna och djurskyddslagen går inte hand i hand och verksamheten är därför olaglig.

Myndigheter och politiker har uttryckt hur oacceptabla våra bilder är och att de tar frågan på allvar. Jordbruksministerns och Jordbruksverkets agerande visar på raka motsatsen. De har försökt skyla över och tona ner resultatet av sina egna kontroller – det är ohederligt och det finns en tydlig politisk agenda. Vill inte Eskil Erlandsson se fler bilder på plågade minkar så får han helt enkelt förbjuda uppfödningen.
 

Bilder och filmer från den senaste veckans besök

Sandlyckans Mink AB, 8 september 2010

Vi hann bara gå igenom två skjul, men trots det fann vi många skador i form av avbitna öron, såriga svansar och, kanske värst av allt, minkar vars ben stympats. Vi såg tre minkar som saknade ben. En mink hade till och med fått båda benen avbitna och det var smärtsamt att se henne försöka hasa sig fram över burgolvet medan de utstickande benpiporna slog emot stålnätet. En annan av dessa hade, förutom benet, även fått sin svans stympad. Många minkar uppvisade stereotypt betende och t.ex. hoppade upp och ner från hyllan som fanns i buren hundratals gånger utan mål eller mening.

Ljungemink i Vittskövle AB, 10 september 2010

Vi möttes av en mink som sprang fritt mellan raderna av skugghus. I burarna fann vi ett stort antal svansskador. Ofta var svanstippen bitskadad, men vissa svansar hade stympats mycket värre. Ibland saknades halva eller mer av svansen.Vidare fann vi några minkar med sår vid ryggslut och hals. En mink hade ett infekterat sår i underlivet och när vi dokumenterade henne underifrån buren var stanken outhärdlig. Vi fann burar med kvarlämnade kroppar liggande i exkremeter.

244

Hillers Minkgård, Sölvesborg 12 september 2010

Den till synes välstädade ytan visade sig snart vara falsk. Vi fann många minkar med bitskadade svansar. En mink tycktes delvis vara förlamad då den hade stora svårigheter att röra sig. Länge försökte den ta sig in i bolådan innan den med möda lyckades. Precis som tidigare besök möttes vi av en frän ammoniakodör. Vissa av djuren hade läkta svansskador då deras svansar endast utgjordes av korta stumpar.

240

Elgebo Pälsdjursgård, Skillingaryd 8 + 10 september 2010

De minkungar vi mötte på Elgebo för några månader sedan var nu stora och satt två eller tre och tre i varje bur. Vi fann väldigt många avbitna eller såriga svanar. Vissa minkar hade bitsår på rygg eller svans. I en bur satt en mink som ryckte och skakade hela tiden och när hon försökte gå så vinglade hon och trillade omkull. En mink i en annan bur kunde inte använda sina bakben och de släpades efter när hon rörde sig. Vi hittade även döda minkar i burarna tillsammans med andra levande minkar. En av de döda minkarna var alldeles uppäten över hela ryggen.

242

Kråkeberg, Eksjö 9 september 2010

Farmen är gammal och sliten. Burarna är smutsiga och många bolådor hänger löst eller snett. I två bolådor låg det döda minkar och ute i buren fanns det andra levande minkar. Många minkar hade avbitna eller plockade svansar och vissa svansar var helt avbitna och var bara ett stort öppet blodigt sår. En mink med ruggig päls och ett öppet sår vid svansen låg i sin bolåda och bet i såret. Hon verkade väldigt svag och det luktade fruktansvärt illa kring buren. På ett skjul var vattenledningen helt av och när vi tryckte på vattenkopparna kom inget vatten till minkarna.