RÖSTER MOT PÄLS

 

"Att människor kan vara så hjärtlöst grymma mot oskyldiga och försvarslösa djur får mig spyfärdig. Mer ofattbart blir det när folk blundar för faktumet för att uppfylla sin morbida modesmak. Jag trodde inte människor kunde vara så här vidriga, men jag hade tydligen fel. Vi måste hjälpas åt
för att stoppa detta."

Jonathan Fagerlund, artist

"Minkarna i Sverige lever under vidriga förhållande i trånga burar, efter sju månader gasas de ihjäl för att bli en päls som ingen behöver. Pälsindustrin strider mot svensk djurskyddslag. Att detta inte är förbjudet och får fortgå är fullständigt ofattbart. Att plåga djur till ingen nytta alls hör inte hemma i en demokratisk och civiliserad värld."

Mian Lodalen, författare och journalist

"För mig är det ofattbart att människor 2010 fortfarande bär och köper päls. Hur cynisk pälsindustrin är kan väl inte ha undgått någon som överhuvudtaget har ögon eller öron? Jag brukar alltid försöka förstå varför människor gör på ett visst sätt. Men någonstans går gränsen för mina försök. Och jag tror att den går vid päls."

Emil Jensen, artist

Foto: Peter Westrup

"Pälsdjursuppfödningen måste förbjudas."       

Alexandra Pascalidou, journalist

“En sådan som jag tycker naturligtvis inte att vi ska ha någon minkuppfödning alls.”

Sverre Sjölander, professor i zoologi

"Okunskap och nonchalans är grunden för att människan fortfarande använder päls på 2000 talet."

Bea Szenfeld, designer

"Att slita av pälsen från en medvarelse här på jorden för att använda den som lyxkonsumtion är barbariskt. Att innan dess ha hållit den instängd hela dess liv är ännu mer skrämmande hjärtlöst. Hur kan någon vilja göra detta - och hur kan de få tillåtelse?"

Thomas Järvheden, komiker

"Jag har alltid försökt värna om de som lider och har det svårt, både människor och djur. Att få reda på hur dessa minkar lider gör mig vansinnig. Nu när jag vet hur illa ställt det är med minkarna önskar jag att uppfödningen upphör. Bort med detta!"            

Arne Weise, TV-profil

Att bära päls idag är osmakligt och en provocerande handling. Eftersom djuren som ska bli päls missköts och plågas och lever under vidriga förhållandet så blir pälsen en symbol för en av människans ondskefullaste sidor."           

Elisabeth Ohlson Wallin, konstnär och fotograf

”Gör era val i livet baserat på empati för allt levande och ni ska se att era liv förändras. En enkel naiv tanke av att ’tänk om det där djuret var jag’, ’tänk om det där djuret var mitt barn’. Hur skulle ni då reagera och agera?                     

Regina Lund, artist

"Vi anser oss intelligenta, men att låta djur födas, leva, lida och dö enbart för att bli kläder åt oss när det finns så många andra alternativ är utan tvekan ett tecken på dumhet. Att inte förbjuda pälsfarmer är att skriva under på detta."

Kitty Jutbring, artist och programledare

 

”Jag hävdar med bestämdhet att det här är ett orimligt sätt att hålla djur, och definitivt inte nödvändigt på något sätt heller.”

My Leffler, veterinär 

"Vi människor bör tänka om och tänka till och börja att göra rätt och gott. Det är inte rätt att utnyttja och behandla djur med cynisk brutalitet. Det finns andra vägar och finns inte det måste vi hitta nya".

Özz Nujen, komiker

”Pälsdjursuppfödning är inte förenligt med djurskyddslagen. Eftersom jag tycker djurskyddslagen är bra kan jag inte tycka pälsdjursuppfödning är bra. Jag tycker det är förkastligt från minkens synvinkel.”

Mark Collins, veterinär

Det är sorgligt att se att på alla dessa år som frågan drivits så har det inte gjorts mer för att stoppa det fruktansvärda lidande somdjuren utsätts för.

Lili och Susie